Adana Anavarza Antik Kenti Hakkında Bilgi

çukurova nın göbeğinde yer alan anavarza antik kenti veya anavarza kalesi hala toprak altında kısımları bulunup keşfedilmeyi bekleyen bünyesinde birçok medeniyetin kültürünü barındıran bir eserdir. Kentte adana müzesi başkanlığı halen kazı çalışmalarına aktif olarak devam etmektedir.

Anavarza Antik Kenti Ile Tarihe Yolculuk

Kaynaklarda anavarza kalesi diye de geçen bu yapı.

Adana anavarza antik kenti hakkında bilgi. Anavarza antik kenti nin kalıntıları arasında bulunan stadyum ve tiyatrosu ile o dönemlerde sanatave spora verilen önemi gösteriyor anavarza antik kenti ve kalesi nin dikkat çeken diğer bir tarafı ise sütunlu yolu ve mozaik tabanlı havuzları zafer takı tarzında yapılmış olan kapılarından biri 3 y y. çukurova kalkınma ajansı salonu nda bu yıl ilk kez düzenlenen anavarza sempozyumu gerçekleştirildi. Bunlardan biri de adana da bulunan anavarza antik kenti dir.

Anavarza antik kenti adana nın kozan ilçesinde bulunan anavarza antik kenti büyük bir tarihe sahip olsa da günümüze sadece kalesi surları ve birkaç kalıntısı günümüze kadar gelebilmiştir. Anavarza kalesi kadirli kozan ve ceyhan ilçe sınırlarının kesiştiği yerde bulunmaktadır. Anavarza antik kenti adana nın yaklaşık 70 kilometre kuzeydoğusunda kozan ilçesine bağlı dilekkaya köyü sınırları içerisinde yer alan bir antik kenttir.

Anavarza antik kenti anavarza antik kentinin bir çok bölümünde kalesi ve surları ayaktadır ancak buna karşılık kalenin yer aldığı kaya kütlesinin hemen batısında yer alan antik kentten etrafını çevreleyen duvarların bir kısmı ve iç kısımda yer alan birkaç yıkıntı haldeki yapı dışında geriye pek bir şey kalmamıştır. A ait olduğu sanılan kaya ve havariler kilisesi ve. ülkemizde yer alan farklı medeniyetlerin kalıntılarına ve tarihi eserlerine sitemizde zaman zaman yer veriyoruz.

Ali gökdal kozan adana dha adana da bölge turizmi için büyük gelecek vadeden anavarza antik kenti nin geleceği anavarza sempozyumu nda ele alındı. Anavarza kalesi nden diğer kaleler ve iskenderun körfezi görülür. Kentte bulunan anavarza kalesi çukurova daki büyüleyici oluşumların başında bulunan 200 metrelik bir kaya üzerinde yer.

Tiyatrolar su kemerleri hamamlar mozaik yapılar kiliseler kuleler surlar ve kalelerden oluşan 143 dönümlük bir alana yayılmış olan bir antik kenttir. Fikret fatih gülşen restorasyonu tamamlama aşamasına gelen tarihi ala kapı nın 1 5 ay sonra açılacağını belirtti. Adana nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda bugünkü dilekkaya köyü sınırları içinde yer alan antik şehir sunbas çayının ceyhan ile birleştiği yerin 8 km kuzeyinde ada gibi yükselen bir tepe üzerinde inşa edildiği görülmekte.

Makalemizde adana il sınırları içerisinde yer alan anavarza kalesi hakkında. Kentin roma dönemi öncesi tarihi hakkında hemen hemen hiçbir bilgi yoktur. Kilikya bölgesinde bulunan antik bir kent özelliği taşımakta ve aynı zamanda kilikya ovasının önemli merkezleri arasında yer almaktadır.

Unesco dünya mirası geçici listesi nde yer alan yenilmez şehir anavarza antik kenti nde 2013 yılında başlayan kazı çalışmaları hakkında bilgi veren çukurova üniversitesi fen edebiyat fakültesi arkeoloji bölümü nde görevli dr. Bugün halk dilinde anavarza diye bilinen bu çok önemli şehir ve kale tarihî kayıtlarda anazarba aynızarba anazarbos veya anazarbus gibi çeşitli adlarla anılmaktadır. Sempozyumda bölge turizmi için büyük gelecek vadeden anavarza antik kenti nin mevcut durumu ve geleceği konuşuldu.

Kentin roma imparatorluk devri öncesi tarihi hakkında hemen hemen hiçbir bilgi yoktur.

Anavarza Kalesi Antik Kenti Hakkinda Bilgiler Nerededir Mimarisi Ve Tarihcesi Bilgihanem

Adanadan Biz Anavarza Antik Kenti

Adanadan Biz Anavarza Antik Kenti

Anavarza Vikipedi

Anavarza Antik Kenti Ile Tarihe Yolculuk

Adana Anavarza Antik Kenti Kalesi Efsanesi Ve Gezisi Turluyorum Net

Anavarza Kalesi Antik Kenti Hakkinda Bilgiler Nerededir Mimarisi Ve Tarihcesi Bilgihanem

Anavarza Antik Kenti Neyimiz Meshur

Gorkemli Kalesi Ve Surlariyla Anavarza Oren Yeri Tatil Dukkani Blog

Leave a Reply